Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ακόμα δεν ήλθες και θέλεις και να διασκεδάσεις;

Τέλος πάντων, για όλα υπάρχει ένας τρόπος.

Η Κύπρος έχει πολλά να κάνεις. Είναι κάτι ανάμεσα σε μεγαλούπολη και καλοκαιρινό νησί.

Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι, υπάρχουν άρτοι και θεάματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εκάστοτε περιοχής. Έχουμε και λέμε λοιπόν:


Λευκωσία:

           (Picture taken from http://www.in2life.gr/dm_pictures/lefkwsia600_02_65117_22B3S9.jpg)


Mall της Λευκωσίας.
Το meeting point των απανταχού teens της Λευκωσίας, έχει τα πάντα για όλα τα γούστα. Είτε ψώνια, είτε διασκέδαση, το mall έχει τα περισσότερα συγκεντρωμένα σε 2 ορόφους (ισόγειο και πρώτος), με πολλά μαγαζιά, φαγάδικα, και φυσικά Cinema.



Mall of Cyprus & Madison's Mall
Madison's (δίπλα στο Mall)
Αυτό είναι άλλο ένα mall, το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως εναλλακτική λύση κυρίως για νεαρότερες ηλικιές - αντί του Mall.
Έχει Χώρο για Πατινάζ και Παιδότοπο στο υπόγειο, Μαγαζιά σε Ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, ενώ η κύρια διασκέδαση για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες (έφηβοι + ) είναι στον 2ο, που έχει αίθουσα με ηλεκτρονικά, 4D, Coffee Beanery, Fast Food, και Bowling.


Λήδρα

Η οδός Λήδρας είναι ο κυριότερος (και ομορφότερος) πεζόδρομος της Λευκωσίας. Βρίσκεται στην παλιά πόλη και φτάνει μέχρι τα σύνορα με την τουρκοκυπριακή πλευρά όπου μπορείτε να περάσετε στην "αντίπερα όχθη" μετά από check point. Έχει πολλά μαγαζιά και καφέ, όπως και εστιατόρια, fast food και άλλου είδους καταστήματα. 

Στο Debenhams που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, υπάρχει παρατηρητήριο στον τελευταίο όροφο, όπου σε μια ειδική αίθουσα από γυαλί, μπορείτε να δείτε όλη τη Λευκωσία, την Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά, και με τη βοήθεια επεξηγηματικών χαρτών και οπτικοακουστικού υλικού, να περιηγηθείτε στα μονοπάτια της ιστορίας της.




ΞΕΝΥΧΤΙ:

Υπάρχουν αρκετές επιλογές γι'αυτόν που θέλει να ξενυχτήσει στη Λευκωσία. Στην περιοχή που έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο bar, στα ΣΦΗΝΑΚΙΑ, έχει καφετέριες και μπαρ για όλα τα γούστα. Η περιοχή αυτή είναι στη γωνία Γρίβα Διγενή & Νίκης, στο κέντρο της Λευκωσίας (Νέα Πόλη).

Από Bars, ξεκινάμε με το Bar Sfinakia (Σανταρόζα 2), το Cielo Club (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 52), και φυσικά το Zoo (Στασίνου 15).



ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ / ΤΑΒΕΡΝΕΣ / CLUBS ΚΛΠ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ



ΛΑΡΝΑΚΑ

Στις Φοινικούδες - παραλία με μεγάλο πεζόδρομο και άπειρα μαγαζιά για κάθε γούστο, στο κέντρο της τουριστικής περιοχής της Λάρνακας, θα βρείτε τα πάντα για τη νυχτερινή σας διασκέδαση, καθώς και όλων των ειδών τα εστιατόρια, καφετέριες - μέχρι και ένα μικρό Λούνα-πάρκ.

Ότι πρέπει για μεγάλους και μικρούς, αφού μπορείτε να φάτε ολόκληρη ημέρα εκεί κάνοντας ότι σας ενδιαφέρει.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ :  ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ




ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:       Skylight Music Bar, DMC Bar, Times Music Bar.
                                                


-συνεχίζεται - 










Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΔΙΑΜΟΝΗ

Σάκης Ρουβάς: "Τώρα, αρχίζουν τα δύυυσκολα..."


Ναι, εδώ έχουμε λίγο πρόβλημα, από την άποψη ότι ΚΑΙ τα νοίκια είναι αρκετά ακριβότερα από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα, αλλά και ο καθένας ιδιοκτήτης βάζει ότι του καπνίσει σαν αρχική τιμή.

Τι να προσέξεις:

- Η Κύπρος το καλοκαίρι ΔΕΝ παλεύεται από ζέστη, οπότε θέλεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ A/C σε όλα τα δωμάτια αλλιώς σε βλέπω να κοιμάσαι στο ψυγείο.
- Μην πιάσεις το πρώτο διαμέρισμα που θα δεις. Δες και άλλα, όσο ωραίο και να σου φανεί εκ πρώτης όψης. Συνήθως κάποιο από τα επόμενα που βλέπουμε είναι λίγο καλύτερο / φθηνότερο / σε καλύτερο σημείο.

- Μην προσπαθήσεις να παζαρέψεις ιδιαίτερα, οι τύποι δεν ενδιαφέρονται για τις ικανότητες σου στο παζάρι. Ξέρουν ότι κάποια στιγμή κάποιος θα πέσει στην παγίδα και θα το πάρει όσο του λένε.
- Φρόντισε να είσαι κοντά στη δουλειά σου - τουλάχιστον στην ίδια πόλη.
- Φρόντισε αν μένεις σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, να έχει δική του αποθήκη (συνήθως στο παρκινγκ - ή στο υπόγειο), και δικό του πάρκινγκ.



ΕΙΔΗ Κατοικίας:


Οικία  = Ολόκληρο Σπίτι, σαν να λέμε "Μονοκατοικία"
Διαμέρισμα = Σε πολυκατοικία, δίπλα σε άλλα διαμερίσματα.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην Κύπρο τα διαμερίσματα μετράνε ανάλογα με το πόσα ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ έχουν - το σαλόνι δε μετράει. Έτσι, το "μονάρι" απαρτίζεται από ένα υπνοδωμάτιο και ένα σαλόνι με κουζίνα ξεχωριστή ή όχι, και μία τουαλέτα. Το "Δυάρι" είναι δύο υπνοδωμάτια, και σαλόνι με κουζίνα ξεχωριστή ή όχι, και μία τοαλέτα και ίσως ένα WC.

Τιμές:
Ανάλογα με την περιοχή, τα νοίκια είναι φθηνότερα ή ακριβότερα. Σε γενικές γραμμές, τα πιο ακριβά νοίκια θα τα πετύχεις στη Λεμεσό, μετά στη Λευκωσία, ύστερα στη Λάρνακα, και τέλος στην Πάφο.


Λεμεσός: Νοίκια ανεβασμένα λόγω μεγάλης πόλης, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από ότι στη Λευκωσία, θάλασσα, τουρίστες άπειροι το καλοκαίρι.

Ενδεικτικές τιμές (για σχετικά νέα διαμερίσματα και με μέτριες προδιαγραφές):

Στούντιο (15-25 τ.μ) : 350 Ευρώ +
Μονάρι (25 - 60 τ.μ): 400-450 Ευρώ +
Δυάρι (50 - 90 τ.μ): 600 Ευρώ +
Τριάρι (80 τ.μ.): 700 Ευρώ +


Λευκωσία: Νοίκια ελαφρώς χαμηλότερα από τη Λεμεσό, ανεβασμένα λόγω μεγάλης πόλης.
Ενδεικτικές τιμές (για σχετικά νέα διαμερίσματα και με μέτριες προδιαγραφές):

Στούντιο (15-25 τ.μ) : 280 Ευρώ +
Μονάρι (25 - 60 τ.μ): 350-450 Ευρώ +
Δυάρι (50 - 90 τ.μ): 500 Ευρώ +
Τριάρι (80 τ.μ.): 550 Ευρώ +


Λάρνακα: Νοίκια αρκετά χαμηλότερα από τις προηγούμενες πόλεις, στα συν η θάλασσα & η κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο.

Ενδεικτικές τιμές (για σχετικά νέα διαμερίσματα και με μέτριες προδιαγραφές):


Στούντιο (15-25 τ.μ) : 200 Ευρώ +
Μονάρι (25 - 60 τ.μ): 280-400 Ευρώ +
Δυάρι (50 - 90 τ.μ): 450 Ευρώ +
Τριάρι (80 τ.μ.): 550 Ευρώ +

Πάφος: Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση των τιμών εκεί, απλώς ξέρω ότι κινείται στα επίπεδα της Λάρνακας, και ίσως λίγο χαμηλότερα.


Πως θα βρείτε που να μείνετε:

Μέσω γνωστού είναι συνήθως μια καλή πρακτική, μια άλλη καλή πρακτική είναι μέσω των 2 εβδομαδιαίων εφημερίδων (Καλύτερη η "ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ" της Παρασκευής και μετά ή "ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ" της Πέμπτης). Τέλος - ξεχάστε το διαδίκτυο - εκεί θα βρείτε ότι ακριβότερο υπάρχει. Καλύτερα χρησιμοποιήστε μια γνωστή εταιρία στα κτηματομεσιτικά όπως "Century 21", "G&P Lazarou" ή "Property Link"- Δε θα σας χρεώσουν, αυτοί πληρώνονται από τον ιδιοκτήτη - συνήθως με το πρώτο ενοίκιο που θα πληρώσετε.


Χρήσιμες Πληροφορίες

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Κύπρο

Παρακάτω σας δίνω το link, γιατί άνθρωποι είμαστε, μπορεί να τα χρειαστείτε!


Τι χρειάζομαι για να οδηγήσω στην Κύπρο;
Το δίπλωμά σας που είναι υπεραρκετό (και συμφέρει να μην το γυρίσετε σε Κυπριακό όπως προτείνουν οι Κυπριακές Αρχές - γιατί δεν μπορούν να σας βάλουν πόντους ποινής μιας και είναι ελληνικό).

- Προσοχή, αν θέλετε να εργασθείτε ώς επαγγελματίας οδηγός, πρέπει να πάτε να βγάλετε κυπριακό δίπλωμα - χωρίς εξετάσεις - μόνο με την επίδειξη του δικού σας, φωτοτυπία αυτού, αίτηση και κάποιο παράβολο.

Πόσο κοστίζει η ζωή στην Κύπρο;
Εδώ είναι περίπου 30-40% ακριβότερα τα περισσότερα πράγματα (ειδικά η έξοδος από το σπίτι - καφετέριες, μπαρ κλπ). Τα Super Market είναι περίπου στις ελληνικές τιμές, με φθηνότερα κατά σειρά τα: "Αθηαινίτης", "Lidl", "Ορφανίδης", "Carefour" και μετά τα υπόλοιπα.

Τι συμβαίνει με τα περίπτερα και τους φούρνους;
Εδώ έχουμε τη χαρά του νυχτερινού τύπου. Τα περισσότερα περίπτερα (So Easy, Service Point κλπ) λειτουργούν όλο το 24ωρο, και τα υπόλοιπα λειτουργούν σίγουρα μέχρι τις 10 το βράδυ. Εκεί θα βρείτε τα πάντα που μπορείς να βρεις σε ένα μικρό μίνι-μάρκετ.Οι φούρνοι είναι ότι καλύτερο. Οι μεγάλες αλυσίδες (ΖΟΡΠΑΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΣ, ΠΑΝΔΩΡΑ) λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, και θα βρείτε τα ΠΑΝΤΑ εκεί, από ψωμί, μέχρι ζαμπόν, και φυσικά έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά καθ'ολο το 24ωρο.

Τι ωράρια έχουμε στην Κύπρο;
Εδώ έχουμε κάποιες μεγάλες διαφορές από Ελλάδα. Οι τράπεζες και οι περισσότερες Δημόσιες υπηρεσίες είναι ανοικτές από 8.00 μέχρι 13.30 άντε 14.00. Οι περισσότερες τράπεζες είναι επίσης ανοικτές και Δευτέρα από 15.30 μέχρι 16.45.
Τα καταστήματα λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή μέχρι τις 19.00, εκτός ΤΕΤΑΡΤΗΣ που ΟΛΑ κλείνουν στις 15.00.  Το Σάββατο άλλοι κλείνουν στις 13.00, και σίγουρα όλοι θα έχουν κλείσει μέχρι τις 15.00

Τι πρέπει να κάνω μόλις έρθω στην Κύπρο;
Ξεκίνα να ψάχνεις για δουλειά. Ταυτόχρονα βρες ένα καλό τρόπο να μη χαλάς πολλά λεφτά (μετακινήσεις & διαμονή). Βρες ένα φίλο, μείνε μαζί του, ή ένα καλό μικρό ξενοδοχείο. Μόλις βρεις δουλειά, σειρά έχει το που θα μένεις.Αφού βρεις και που θα μείνεις (συνήθως στην ίδια πόλη με τον τόπο εργασίας σου), ξεκίνα να κάνεις τα χαρτιά σου για άδεια παραμονής (ARC - Alien Registration Certificate). Αυτό είναι μεγάλη ιστορία, και θα σου πάρει αρκετές επισκέψεις στο Immigrations, οπότε βάλτο στο πρόγραμμα.




Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρείτε δουλειά στην Κύπρο.

Ο καλύτερος είναι μέσω γνωστού, μη ρωτάτε γιατί, απλά στην Κύπρο προτιμούν να παίρνουν γνωστούς τους. Δεν έχει και πολλή σημασία το ποιός είναι καλύτερος σε αυτήν την περίπτωση.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τακτική αυτή, τότε πάμε στο παρασύνθημα.

Υπάρχουν σελίδες στο διαδίκτυο, εφημερίδες και απλά "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ" στα τζάμια - πόρτες καταστημάτων.

Διαδίκτυο:
EURES  (Πληροφορίες Γενικά Αλλά & Εργασία!)
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 
JOBS IN CYPRUS
CYPRUS RECRUITER
MYCVPRO
CYPRUSJOBS
KARIERACY.COM
ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ON-LINE
SUPER EYKAIΡΙΕΣ CY


Εφημερίδες:
Λίγη προσοχή εδώ. Υπάρχουν κάποιες εφημερίδες που θα σας βοηθήσουν ΠΑΡΑ πολύ, και κάποιες παντελώς άχρηστες.

1. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (μόνο της Τετάρτης - έχει ένθετο "ΚΑΡΙΕΡΑ" στο οποίο εμφανίζονται οι καλύτερες δημοσιευμένες θέσεις στην Κύπρο)
2. ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ (Βγαίνει ΚΑΘΕ Παρασκευή - Πάρτε το μόλις βγει). Είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ εφημερίδα στην Κύπρο για Εργασία, Κτηματομεσιτικά, Οχήματα προς πώληση κλπ.
3. ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ (Βγαίνει κάθε Πέμπτη). Είναι καλούτσικη, όχι ιδιαίτερα προσεγμένη εφημερίδα, στο ίδιο μοτίβο με την παραπάνω. Πάρτε την σαν συμπληρωματική των Χρυσών Ευκαιριών.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχει σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη βρει δουλειά, ένας ακόμη καλός τρόπος, που ομολογουμένως καλύτερα να τον χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με τα παραπάνω.

Πηγαίνετε εκεί και ζητήστε να εγγραφείτε. Είναι σαν τον ΟΑΕΔ, και πρέπει να ανανεώνετε κάθε μήνα. Επίσης, ανάλογα με το τι εργασία ζητάτε, θα σας δώσουν επιτόπου ότι σχετική δημοσίευση έχουν.


ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ

Επαρχιακά Γραφεία

Η οργάνωση των υπηρεσιών του Τμήματος περιλαμβάνει τα Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία καθώς και τα επαρχιακά Γραφεία Εργασίας Λευκωσίας (με Τοπικά Γραφεία στη Λακατάμια, Λατσιά και Αγλαντζιά), Λεμεσού (με Τοπικά Γραφεία στον Ύψωνα και Αγρό/Πελένδρι), Λάρνακας/Αμμοχώστου (με Τοπικά Γραφεία στο Παραλίμνι και Αραδίππου) και Πάφου (με Τοπικό Γραφείο στην Πόλη της Χρυσοχούς).

Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας Λευκωσίας Ταχυδρομική διεύθυνση : 1464 Λευκωσία

Οδός Μουσείου 3, Λευκωσία

Τηλ.: 22403000 Φαξ: 22873170
Email: dlonic@dl.mlsi.gov.cy

    Τοπικό Γραφείο Εργασίας Αγλαντζιάς Λεωφ. Λάρνακος 22 και Αθηνών γωνία 2101 Αγλαντζιά Τηλ. 22874800 Φαξ.: 22874824  
    Τοπικό Γραφείο Εργασίας Λαματάμιας Γωνία Λεωφ.Μακαρίου Γ΄και Αποστόλου Βαρνάβα 16 2312 Λακατάμεια Τηλ.: 22443717 Φαξ.: 22443718 
    Τοπικό Γραφείο Εργασίας Λατσιά Λεωφ. Δημήτρη Σταύρου 5Α+Β 2224 Λατσιά Τηλ. 22815848 Φαξ.: 22815868 
    Τοπικό Γραφείο Εργασίας Κακοπετριάς Οδός Αγίου Γεωργίου 16 2800 Κακοπετριά Τηλ. 22463702 Φαξ. 22922260
Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας Λεμεσού
Ταχυδρομική διεύθυνση : Τ.Θ.71036 3840 Λεμεσός
Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 80
Μέγαρο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 2ος όροφος
Λεμεσός

Τηλ.: 25827350 Φαξ: 25306526
Email: dlolim@dl.mlsi.gov.cy

Υπηρεσίες Απασχόλησης Επαρχιακού Γραφείου Λεμεσού

Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 67
3012 Λεμεσός

Τηλ.: 25827320 Φαξ.: 25306563

    Τοπικό Γραφείο Εργασίας Ύψωνα Οδός Ορέστη 2 4186 Ύψωνας Τηλ. 25826900 Φαξ.: 25305796 Τοπικό Γραφείο Εργασίας Ανατολικής Λεμεσού Λεωφ. Γρίβα Διγενή 78 3101 Λεμεσός Τηλ.: 25814914 Φαξ.: 25814923 Τοπικό Γραφείο Εργασίας Αγρού Οδός Αγρού 30 4860 Αγρός Τηλ.: 25874074 Φαξ.: 25521061 Συμμετοχή στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Πελενδρίου (Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη) Τηλ. 25813400 Φαξ. 25813410
Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας Πάφου Ταχυδρομική διεύθυνση : Τ.Θ.60067 8100 Πάφος
Αγίου Σπυρίδωνος 1, 8021 Πάφος
Πάφος

Τηλ.: 26821658 Φαξ: 26821670
Email: dlopaphos@dl.mlsi.gov.cy

    Τοπικό Γραφείο Εργασίας Πόλης Χρυσοχούς Ταχυδρομική διεύθυνση : Τ.Θ. 66155 8820 Πόλη Χρυσοχούς Γωνία Λεωφόρου Αρσινόης 1 και Τιμοχάρη 8820 Πόλη Χρυσοχούς Τηλ.: 26821841 Φαξ.: 26821850
Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/ Αμμοχώστου
Ταχυδρομική διεύθυνση : Τ.Θ.40136 6301 Λάρνακα

Φίλιου Τσιγαρίδη
Μέγαρο Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Λάρνακα

Τηλ.: 24805312 Φαξ: 24304532
Email: dlolca@dl.mlsi.gov.cy


    Τοπικό Γραφείο Εργασίας Ελεύθερης Περιοχής ΑμμοχώστουΤαχυδρομική διεύθυνση : Τ.Θ.36166 5386 Δερύνεια Οδός Ακροπόλεως 49, 5380 Δερύνεια Τηλ.: 23812052 Φαξ: 23730465 Email: dlopar@dl.mlsi.gov.cy Τοπικό Γραφείο Εργασίας Αραδίππου Οδό Ακροπόλεως 20, Αραδίππου Τηλ.: 24813295 Φαξ: 24813302

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Μετακίνηση στην Κύπρο

Παιδιά, κάτι που πρέπει να ξέρετε:

Στην Κύπρο τα λεωφορεία μόλις άρχισαν να διαδίδονται, τα ταξί είναι πανάκριβα για μεγάλες διαδρομές, όλοι οδηγούν τα δικά τους οχήματα, και μετρό δεν υπάρχει - και ούτε θα υπάρξει ποτέ.

Άρα, πώς μετακινούμαι;

Από το αεροδρόμιο προς πόλεις: 

















Από πόλη σε πόλη:

1. Με Travel Express: ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ + ΩΡΑΡΙΑ 



Τηλέφωνα:

Καθολική Πρόσβαση            77777117

Λευκωσία           22 730888
Λάρνακα            24 661010
Λεμεσός            25 877666
Πάφος               26 923800
Πόλις                26 321101
Παραλίμνι          23 826061

2. Με τα νέα - πράσινα λεωφορεία (φθηνότερα κατά πολύ, αλλά έχουν συγκεκριμένα σημεία στάσεων & δρομολόγια): Intercity-buses

Μέσα στην Πόλη

Εδώ έχουμε περισσότερες επιλογές. Ισχύει και το travel express, αλλά δε συμφέρει πια, γιατί είναι τα ίδια λεφτά με το ταξί περίπου, και το ταξί θα έρθει να σε πάρει όποτε θέλεις.

Οι βασικές επιλογές λοιπόν είναι λεωφορείο, ή ταξί.

Ταξί: Τα κόμιστρα είναι αρκετά. Υπολογίστε για απόσταση 5 λεπτών περίπου 7-10 ευρώ. Τα καλά είναι ότι τηλεφωνείς και έρχεται όπου είσαι.

Τηλέφωνα Ταξί:        22 318 318   (Λευκωσία)
                             22 780 444
                             22 666 000 

                             25 347 777    (Λεμεσός)
                             25 359 622
                             25 312 777

                             24 655 555  (Λάρνακα)
                             24 652 531
                             24 656 195






                             Λεμεσός:  http://www.limassolbuses.com/






ΠΩΣ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΟΧΗΜΑ

Η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι μπορείτε να κινείστε μέσα στην Κύπρο με το δικό σας όχημα μέχρι 6 μήνες χωρίς να αλλάξετε πινακίδες.


Πως γίνεται αυτό:

1. Ο μόνος τρόπος να μεταφέρεις το όχημά σου από την Ελλάδα είναι μέσω Λαυρίου, και μέσω της εταιρίας "Salamis".

2. Μόλις κανονίσεις τα διαδικαστικά (με ένα τηλέφωνο στο +357 25899999 για Κύπρο ή στο  +30 2104529555 για Ελλάδα) πας το όχημά σου στο Λαύριο και το βάζεις στο πλοίο που θα το μεταφέρει στην Κύπρο. Προσοχή: Δεν μπορείς να μεταφέρεις παρά μόνο cargo μέσω πλοίου (ζώα, άνθρωποι κλπ απαγορεύονται).

3. Δύο ημέρες μετά θα παραλάβεις το όχημά σου από Λεμεσό, αφού πρώτα πάρεις τα απαραίτητα έγγραφα από το τοπικό γραφείο της ναυτιλιακής, και αφού περάσεις από το Τελωνείο για να το εκτελωνίσεις. Υπολόγισε όλα τα έξοδα μαζί ότι θα είναι γύρω στα 500 - 600 Ευρώ (μεταφορά, εκτελωνισμός, λιμένας).



Τι γίνεται με τις πινακίδες;

Ως ευρωπαϊκό όχημα, μπορεί να κυκλοφορεί στην Κύπρο για 6 μήνες με ελληνικές πινακίδες. Αυτό γίνεται με την προμήθεια ειδικού εντύπου από το τελωνείο, το οποίο ισχύει για 3 μήνες, και ανανεώνεται για άλλους 3 μετά την πάροδο των πρώτων μηνών στο τοπικό τελωνείο της περιοχής που διαμένετε.


Για να είσαστε καλυμμένοι, χρειάζεστε ελληνική ασφάλεια για τους 6 μήνες αυτούς (δεν πρόκειται να σας ασφαλίσουν με ελληνικές πινακίδες οι Κυπριακές Ασφαλιστικές), και Πράσινη Κάρτα για το διάστημα που θα χρησιμοποιείτε τις ελληνικές πινακίδες.


Μετά το πέρας των 6 μηνών, έχετε επιλογή να το βγάλετε από την Κύπρο (με τον ίδιο τρόπο) ή να αλλάξετε πινακίδες σε Κυπριακές. 


Προσοχή στο ότι μπορείτε να γλιτώσετε τους φόρους εάν ζητήσετε το όχημα να εισαχθεί με "απαλλαγή" λόγω μεταφοράς της μόνιμης διεύθυνσής σας στην Κύπρο.


Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε εδώ.



ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 


Στην Κύπρο τα Τέλη Κυκλοφορίας ονομάζονται "Άδεια Κυκλοφορίας" και μπορείτε να τα αγοράσετε για 6 μήνες ή 1 χρόνο.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το σχετικό πίνακα με τις τιμές ανά cc οχήματος.

Οπότε για ένα όχημα 2.200 κυβικά, τα τέλη σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα είναι από €297 έως €326 το χρόνο.

ΜΟΤ


Το ΜΟΤ στην Κύπρο είναι το αντίστοιχο του δικού μας ΚΤΕΟ. Όλα τα οχήματα πρέπει να περνούν ΜΟΤ κάθε 2 περίπου χρόνια. ΜΟΤ μπορείτε να περάσετε σε οποιοδήποτε ιδιωτικό ΜΟΤ της περιοχής σας, και είναι εύκολο, γρήγορο και φθηνό. 
Ο Τρόπος που θα περάσετε ΜΟΤ είναι ο εξής: 
α) Πηγαίνετε με το όχημά σας εκεί, σε όποια κατάσταση και να είναι. 
β) Γίνεται ο έλεγχος (φρένα, φώτα, λάστιχα, καυσαέρια) και μετά σας βγάζουν μιά βεβαίωση με το τι χρειάζεται για να περάσει ΜΟΤ επιτυχώς. Σε περίπτωση που περνάει ήδη, πληρώνετε €36 περίπου και τελειώσατε. Στην αντίθετη περίπτωση, πληρώνετε αυτό το ποσό (€36 περίπου) και πάλι.
γ) Αφού δεν καταφέρατε να περάσετε επιτυχώς από το ΜΟΤ, πάτε και φτιάχνετε ότι σας έβγαλαν στον έλεγχο.
δ) Επιστρέφετε στο ΜΟΤ, ελέγχουν ότι όντως έχετε φτιάξει αυτά που χρειαζόντουσαν, και σας δίνουν βεβαίωση. Τελειώσατε!

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η κάθε ασφάλεια έχει και τα δικά της, αλλά σε γενικές γραμμές θα δείτε τα εξής:

1. Τα οχήματα ασφαλίζονται σε σχέση με τον κυβισμό τους και την ηλικία τους.
2. Η ασφάλεια στην Κύπρο δεν έχει Bonus Malus. Σου δίνουν τη "φθηνότερη" κλίμακα, και κάθε φορά που τρακάρεις και τους χρησιμοποιείς, ανεβαίνεις κλίμακα. Είναι δηλαδή σαν να έχεις το χαμηλότερο bonus malus, αλλά κάθε φορά που θα κάνεις χρήση της ασφάλειας, θα σου αυξήσουν (αρκετά έως πολύ) το ασφάλιστρο.
3. Οι ασφάλειες ισχύουν για ένα οδηγό. ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ όταν ασφαλίσετε το όχημά σας να βάλετε (με επασφάλιστρο) δικαίωμα να το οδηγεί ο οποιοσδήποτε άλλος οδηγός (κάτι που στην Ελλάδα είναι de facto).

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές εταιρείες στην Κύπρο:

α) Kosmos Insurance. Εκεί είμαι εγώ ασφαλισμένος. Για αυτοκίνητο 1400cc πληρώνω 240 Ευρώ το χρόνο (για να οδηγείται το όχημα από οποιονδήποτε οδηγό).
β) Gan Direct. Διαφημίζουν ότι είναι οι φθηνότεροι και ίσως είναι, έχω ακούσει (και δεν είμαι σίγουρος αν είναι αλήθεια) ότι υπάρχει λίγο θέμα προς την εξυπηρέτηση πελατών όταν συμβεί το μοιραίο.

Για περισσότερες εταιρείες, δείτε αυτόν τον πίνακα:

http://www.cyprusinsurance.com/listings/name/gan-direct-insurance-ltd

Τι Είναι αυτό το Blog και τι ΔΕΝ είναι;

ΤΙ   Ε Ι Ν Α Ι: 

Αδέλφια όταν πρωτοήρθα στην Κύπρο, στις 26 Σεπτεμβρίου 2010, κατέβηκα από το αεροπλάνο και πήγα στο ξενοδοχείο που είχα κλείσει στη Λάρνακα μέσω του Booking.com. Αυτά.

Μετά τι;

Είναι καλό να έχεις φίλους στην Κύπρο, είναι καλό να ξέρεις τι να κάνεις για να γλιτώσεις άπειρες ώρες στις ουρές, πεταμένα λεφτά σε ταξί, περπάτημα χωρίς λόγο 14 - 15 χιλιομέτρων, και όλα όσα έκανα εγώ στις πρώτες μέρες, προσπαθώντας να βρω δουλειά, σπίτι, ενδιαφέροντα.

Καλώς ήλθατε λοιπόν, σας εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρετε, και εγώ θα προσπαθώ από εδώ να σας βοηθώ με ότι νεότερο μαθαίνω και ακούω, ώστε να καταφέρνετε πιο γρήγορα και εύκολα αυτά που χρειάζονται για να ζήσετε καλά και ωραία στην Κύπρο. 


ΤΙ  Δ Ε Ν  ΕΙΝΑΙ:

  • Εδώ δεν πρόκειται να ακούσετε ρατσιστικά σχόλια ούτε για εμάς από Κύπριους,  ούτε για Κύπριους από εμάς. 
  • Εδώ δεν πρόκειται να κάνω πολιτικά, φασιστικά, ή άλλου είδους προκατηλειμένα σχόλια.

Παρακαλείστε να σεβαστείτε τον χώρο αυτό που ο κύριος λόγος ύπαρξής του είναι να βοηθήσει τον "χαμένο επισκέπτη / μετανάστη" και να μην το γυρίσετε σε κάτι από τα παραπάνω. 

Σε αντίθετη περίπτωση, τα σχόλιά σας θα διαγράφονται.








Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ... ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;

(Mέρος του κειμένου που ακολουθεί είναι δανεισμένο από το http://www.fasolaki.com    - μπορείτε να το βρείτε εδώ)

Έρχονται οι Ελλαδίτες στη Κύπρο

  1. Δουλεια στην κυπρο (Υπάρχουν (ακόμη) δουλειές στη Κύπρο. Απλά υπάρχουν συγκεκριμένες δουλειές. Η συνεχεια σε μελλοντικά posts.)
  2. ειναι καλα στην κυπρο (Είναι αρκετά καλά στη Κύπρο. Εξαρτάται φυσικά πως ορίζεις το καλά.)
  3. δουλεια σε γραφειο κηδειων εμπειρια κυπρος (Μικρή προσφορα και σταθερή ζήτηση. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα από ότι άκουσα είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί. )
  4. θέσεισ εργασίας γραφιστα κυπρος (Εάν είσαι καλός γραφίστας σίγουρα θα τα καταφέρεις.)
  5. δουλειες στην κυπρο (Βλέπε 1)
  6. κυβερνητικες εξετασεις (http://www.moec.gov.cy/ypexams/)
  7. εργασια στη κυπρο  (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)
  8. οικονομική κρίση, Κύπρος (Υπάρχει οικονομική κρίση αλλα καμια σχέση με Ελλάδα. Πιστεύω με τον ένα η τον άλλο τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε. Και είμαι αισιόδοξος όχι επειδή έχουμε ικανή κυβέρνηση, επειδή έχουμε ικανούς ανθρώπους.)
  9. κωδικας οδικής κυκλοφορίας κύπρου (Σημείωση LV: Παρόλο που οδηγούν ανάποδα (αριστερά), η προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι εκ δεξιών).
  10. σεξ κυπρος (Έχουμε και από αυτό σε διαφορα είδη, όπως ελεύθερο και αγοραίο!)




Ο κατώτατος μισθός στη Κύπρο είναι €840 ή €5.25 την ώρα. Ο φίλος μου ο Πανικός παίρνει τα διπλάσια, €10.50 την ώρα.    (Σημείωση LV: Παλιά φίλε, τώρα οι περισσότερες δουλειές δίνουν 4-5 / ώρα)


Παράδειγμα:

Ο φίλος μου ο Πανικός θέλει να πάρει τη φίλη του στο Costa για καφέ. Πληρώθηκε και θέλει να της κεράσει ένα καφέ. Μπράβο του. Θα παραγγείλουν 2 καπουτσίνους και 2 νερά. Σύμφωνα με το τιμοκατάλογο του Costa θα πληρώσει 3.65+3.65+ 1.30 + 1.30=€9.9.
Άρα ο φίλος μου ο Πανικός που σκοτώνεται στη δουλειά, για να πάει στο Costa θα πρέπει να δουλέψει μια ώρα! (Εντάξει θα του μείνουν και 0.70 σέντς για να αγοράσει καμιά κουφετούα για να μη μυρίζει το στόμα του καφέ). Καημένε Πανικό. Απορώ τι θα κάνεις αύριο που θα κάνεις 1-2 παιδάκια.
Disclaimer: Δεν έχω κάτι εναντίον του Costa cafe. Αντιθέτως προτιμώ τον καφέ του από άλλες γνώστες αλυσίδες. Απλά βρήκα τον τιμοκατάλογο τους online.




Τι δουλειά μπορεί να βρει κάποιος στη Κύπρο χωρίς πτυχίο;


Αυτό το post είναι η συνέχεια του post που μιλάει για τις σπουδές και εάν είναι άχρηστες τελικά. Ας δούμε τι δουλειές έχουν καλά λεφτά στη Κύπρο και δεν απαιτούν πτυχίο.

  • Εργάτης (Αυτοεργοδοτούμενος φυσικά): Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν όσοι είναι καλοί με τα χέρια τους. Αυτοί που μπορούν να μάθουν εύκολα από υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και οικοδομικά. Η γνώμη μου είναι ότι αυτοί που είναι καλοί με τα χέρια τους και δουλεύουν σωστά και τίμια δεν θα πεινάσουν ποτέ. Απλά είναι καλά να καταλάβουν στη Κύπρο ότι δεν πρέπει να ζητούν το εύκολο και γρήγορο κέρδος επειδή ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει και είναι πολύ εύκολο κάποιος να αλλάξει τον μηχανικό του ή τον ηλεκτρολόγο του.
  • Μηχανικός: Ένας καλός μηχανικός πάντα χρειάζεται. Μέσος μηνιαίος μισθός 1300 - 1800 Euros.
  • Πωλητής: Πωλητής αυτοκινήτων, πωλητής ηλεκτρικών ειδών, πωλητής επίπλων. Έχουμε τόσο πολλά καταστήματα στη Κύπρο που αποκλείεται όλοι αυτοί να μην βγάζουν καλά λεφτά! Φυσικά λίγους καλούς πωλητής έχω γνωρίσει στη Κύπρο. Οπότε εάν μπορείτε να πωλήσετε χιόνι στους Εσκιμώους τότε αυτή η δουλειά είναι η κατάλληλη για εσάς. (Σημείωση LV: Στην Κύπρο ο "Ελλαδίτης" ξέρουν ότι είναι ΚΑΛΟΣ πωλητής. Είναι σχετικά εύκολο να βρείτε δουλειά σαν πωλητής, ιδιαίτερα σαν εξωτερικός πωλήτης με προμήθεια. Προσοχή σε ένα πράγμα μόνον. Είναι εύκολο να πουλήσεις το αντικείμενο που ξέρεις καλά, αλλά δυστυχώς οι Κύπριοι δουλεύουν ΠΟΛΥ με γνωστούς. Οπότε μπορεί αυτό που πουλάς να είναι το φθηνότερο, καλύτερο, ωραιότερο, αλλά ο φίλος Πάμπος θα αγοράσει μόνο από τον Πανίκο που δουλεύει στην Κακάκια LTD)
  • Εγκαταστάσεις συστημάτων ασφαλείας: Ένας εύκολος τρόπος για να βγάλει κάποιος λεφτά. Η θεωρία μαθαίνετε εύκολα και ο πελάτης πάντα θα πληρώνει για να νοιώθει ασφαλής.
  • Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων: Εάν είστε πιο δημιουργικοί και σας αρέσουν τα φυτά και τα λουλούδια μπορείτε να φτιάχνεται κήπους. Οι καλοί κήποι πληρώνονται καλά και δεν χρειάζονται πτυχία, απλά φαντασία και όρεξη.
  • Κτηματομεσίτης: Τώρα τελευταία είναι πεσμένη η αγορά αλλά πάντα οι άνθρωποι θα ζητάνε να αγοράσουν η να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα η ένα σπίτι. Ο καλός κτηματομεσίτης πάντα έχει δουλειά. Ένα παράδειγμα κακού κτηματομεσίτη είναι το εξής:  όταν γύρευα διαμέρισμα για αγορά και πήρα τηλέφωνο ένα κτηματομεσίτη και του είπα να μου δείξει κάποια διαμερίσματα μετά τις 6 όταν θα σχολάσω. Μου είπε ότι σχολάνει και αυτός στις 6 και δεν μπορεί. Οπότε εγώ του έκλεισα το τηλέφωνο. Αυτός προφανώς δεν ήξερε να δουλεύει. (Σημείωση LV: Είναι μια καλή δουλίτσα αυτή για όποιον έχει ελεύθερο χρόνο τα απογεύματα ιδίως, γιατί οι περισσότεροι την κάνουν το πρωί).
  • Οδηγός Φορτηγού: Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε οδηγούς, ειδικά για οδηγούς 3ης κατηγορίας, δηλαδή φορτηγά πάσης φύσεως. Όλες οι εταιρίες χρειάζονται ένα τέτοιο οδηγό για παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ λόγω των συνεχών οικοδομικών κατασκευών, χρειάζονται οδηγοί για πρέσσες τσιμέντου, καμιονέτες, μπετονιέρες κλπ.Ο Μέσος μισθός για ένα καλό οδηγό είναι 1100 - 1400 ευρώ / μήνα.
  • Οδηγός Ταξί: Τα ταξί εδώ είναι σχετικά πιό ακριβά, περίπου διπλή τιμή από την Ελλάδα. Η παροχή σε ποιότητα όμως είναι αντιστοίχως καλή. Έρχονται και σε παίρνουν από εκεί που είσαι, και σου δίνουν και κάρτα για να τους ξαναχρησιμοποιήσεις. Δε συμφέρει με τίποτα να κάνεις μεγάλες διαδρομές με ταξί, το κόστος σε ευρώ είναι μεγάλο για περισσότερο από 5 λεπτά απόσταση. Τέλος ο μέσος ταρίφας καθαρίζει την ημέρα 50-80 ευρώ.