Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ - ΚΑΡΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ


ΜΟΛΙΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...

Βρε καλώς το το παιδί. Καλώς ήλθες, σου εύχομαι να τα καταφέρεις! Τι πρέπει όμως να κάνεις, με σειρά προτεραιότητας, για να ξέρεις ότι τα κάνεις όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και λιγότερο απαιτούμενο χρόνο;

Ας τα βάλουμε με τη σειρά.

Ήρθες. Γιατί ήρθες; Για Διακοπές ή Δουλειά;
Α) Διακοπές: - Βρες μια καφετέρια με internet και μπες στο www.booking.com και κλείσε δωμάτιο στο ξενοδοχείο που θέλεις και άσε μας ήσυχους... Εδώ δίνουμε συμβουλές για ανθρώπους που ψάχνουν ένα νέο μέλλον στην Κύπρο και όχι χαβαλέδες!
Β) Δουλειά: Αφού ήρθες στην Κύπρο με σκοπό να δουλέψεις και να έχεις ένα καλύτερο μέλλον, κατ΄αρχάς βρίσκεις δουλειά, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που θα βρεις στο blog μου, καθώς και ότι άλλο μπορεί να μην έχω συμπεριλάβει που ενδεχομένως να βρεις από μόνος/η σου.  Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ.

Μετά τη δουλειά, πρέπει να βρεις που θα μείνεις. Αγοράζεις αμέσως μια εφημερίδα από ένα περίπτερο (καλύτερη σε θέματα ενοικιάσεων κλπ = Χρυσές Ευκαιρίες) και αρχίζεις να βλέπεις σπίτια. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνε κλικ εδώ.
Αφου βρείς που θα μείνεις, σειρά έχει ο τρόπος μετακίνησης. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνε κλικ εδώ.
Ωραία. Τελειώσαμε με τα βασικά. Έτοιμος για τα δύσκολα;

Όλοι οι αλλοδαποί στην Κύπρο (συμπεριλαμβανομένων –φυσικά- και των Ελλήνων), πρέπει να κάνουν ARC (Alien Registration Card) ή αλλιώς Κάρτα Αλλοδαπού. Είναι υποχρεωτικό, και παρόλο που δεν μπορούν να σε διώξουν από την Κύπρο γιατί είσαι Ευρωπαίος, μπορούν να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη, και στο θέμα εργασίας (δε θα σε προσλαμβάνουν κάποιες εταιρείες, αλλά και κάποιες άλλες μπορεί να σε διώξουν επειδή μετά από εύλογο χρονικό διάστημα δεν έβγαλες αυτό το χαρτί).  Όλοι οι Αλλοδαποί πρέπει να το βγάλουν το αργότερα μέσα σε 4 μήνες από την είσοδό τους στην Κύπρο, εγώ εδώ θα παρατηρήσω: Βγάλτε το 1 -2 μήνες το πολύ ΑΦΟΥ έχετε βρει δουλειά. Γιατί αυτό;
Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε εδώ είναι ότι μπορείτε να δουλέψετε στην Κύπρο χωρίς αυτή (άδεια παραμονής) αλλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε χωρίς αυτήν.
Η άδεια παραμονής μέσα στα απαιτούμενα έγγραφα έχει τη Βεβαίωση Πρόσληψης από τον Εργοδότη σας, ή πιστοποιητικό απασχόλησης, κάτι που θα το πάρετε αφού ξεκινήσετε να εργάζεσθε. Επίσης, μετά από 1-1,5 μήνα, θα πάρετε και απόδειξη από τον εργοδότη ότι σας έχει εγγράψει στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις (κάτι σαν το δικό μας ΙΚΑ) και εσείς θα πρέπει να πάτε σε ένα επαρχιακό γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να πάρετε «Βεβαίωση Κοινωνικών Ασφαλίσεων» στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία έναρξης εργασίας σας, και ο ακάθαρτος μισθός σας. Αυτό είναι επίσης υποχρεωτικό για να βγάλετε την Άδεια παραμονής.
Συνοψίζοντας, για να μπορείτε να βγάλετε Άδεια παραμονής θα πρέπει να εργάζεσθε, και για να μπορέσετε να συνεχίσετε να εργάζεστε, χρειάζεστε την άδεια παραμονής. Μοιάζει με φαύλο κύκλο, δεν είναι όμως, μιας και τους πρώτους μήνες της εργασίας σας δεν χρειάζετε να έχετε άδεια παραμονής, εφόσον βέβαια είσαστε Ευρωπαίοι πολίτες ή μέλος οικογένειας Ευρωπαίου Πολίτη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να προσκομίσετε έγγραφο από τον μέλλοντα εργοδότη σας, και θα ξεκινήσετε τη διαδικασία για έκδοση άδειας παραμονής για να μπορέσετε να εργοδοτηθείτε.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ


Αφού βγάλετε (επιτέλους) την Άδεια παραμονής (Yellow Card ή ARC), που είναι μεν δύσκολο να κάνετε τη διαδικασία συλλογής των απαραίτητων εγγράφων, αλλά βγαίνει γρήγορα για Ευρωπαίους πολίτες (περίπου 4-10 μέρες και σας έρχεται σπίτι σας), τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα εξίσου σημαντικό (αν όχι σημαντικότερο) έγγραφο, που είναι η Κάρτα Νοσηλείας

Τα νοσοκομεία στην Κύπρο εξυπηρετούν τους πολίτες δωρεάν σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, αλλά σε περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο, καλείσθε να πληρώσετε τα έξοδα ιατρών, κρεββατιού και φαρμάκων για τις μέρες που μένετε μέσα.
Η κάρτα νοσηλείας κανονίζει ακριβώς αυτό. Ανάλογα με το ύψος του ετησίου εισοδήματός σας, η κάρτα έχει διαφορετικό χρώμα, και ανάλογα προτερήματα + υποχρεώσεις.

Ροζ Κάρτα Νοσηλείας:  
-          Για άτομα που το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα €15.377,41
-          Για τα μέλη οικογένειας που το ετήσιο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 30.754,83 αυξανόμενο κατά 1.708,60 για κάθε εξαρτόμενο τέκνο
-          Για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών
-          Άτομα και μέλη οικογενειών που παίρνουν δημόσιο βοήθημα
Η Ροζ κάρτα σας δίνει  ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη.

Κίτρινη Κάρτα Νοσηλείας:
Τα υπόλοιπα άτομα που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, με πληρωμή μόνο του 50% σε όλα τα έξοδα νοσηλείας, φάρμακα κλπ.




Έντυπα για Κάρτα Νοσηλείας:



ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ - ΚΑΡΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ






30 σχόλια:

  1. Χρήσιμες πληροφορίες :)

    Απλά να προσθέσω ότι μεγάλες (και σοβαρές) εταιρείες συνήθως αναλαμβάνουν όλα αυτά τα τρεχάματα με τις κάρτες και τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

    Επίσης για όσους ενδιαφέρονται μια ασφάλεια υγείας αρχίζει απο 40 ευρώ/μήνα (καλύπτει μόνο τα σοβαρα περιστατικά που ο ασθενής πρέπει να μείνει στη κλινική) και η κανονική που τα καλύπτει όλα είναι 80 ευρώ/μήνα. 80 ευρώ μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά μια απλή εγχείρηση το χρόνο θα κοστίσει περισσότερα. Και πάλι όμως οι μεγάλες εταιρείες έχουν ασφαλισμένο το προσωπικό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Chrys εν μέρει έχεις δίκιο για τις εταιρείες, αλλά δεν μπορώ να έχω γνώμη επ'αυτού μιας και δεν έχω δει καμμιά από αυτές να κάνει κάτι τέτοιο. Όλες σε γράφουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αλλά δε σου δίνουν τη βεβαίωση από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ούτε σου κάνουν τα χαρτιά για το immigration card, απλώς σου δίνουν ένα notice ότι αν σε 1-2 εβδομάδες δεν έχεις κάνει τα χαρτιά σου, θα σε διώξουν από τη δουλειά! :D Αυτό εννοούσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή όποιος έχει πάνω απο 15.000€ εισόδημα πληρώνει τα μισά απο την τσέπη του; Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα για την Κύπρο... δεν έχει πολλές κρατήσεις, αλλά δεν έχει ούτε δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Συμπληρώνουν με ασφαλίσεις ιδιωτικού τομέα και ο δημόσιος είναι μόνο για αυτούς που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα (για την Κύπρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά! Γι'αυτό και εγώ προτείνω τη συμπλήρωση του ασφαλισμένου με κάποια ιδιωτική ασφάλεια εδώ, που να καλύπτει ότι λείπει, δηλαδή απώλεια εισοδήματος από ασθένεια, μεγάλες ασθένειες, ανικανότητα, θάνατο κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους!
    Μια-δυο ερωτήσεις:
    1) Που θα απευθυνθώ για άδεια παραμονής? Δλδ που βρίσκονται τα γραφεία του τμήματος αλλοδαπών? (μια γρήγορη αναζήτηση στο google δεν με βοήθησε!
    2) Τα έγγραφα που αναφέρεις -υποθέτω- πρέπει να τα προσκομίσω εγώ,έτσι? (βεβαίωση πρόσληψης κ κοινωνικών ασφαλίσεων.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν... Όπως έχω γράψει και παραπάνω, πρέπει κατ'αρχάς να έχεις βρει δουλειά, και να έχει περάσει τουλάχιστον διάστημα 1,5 -2 μηνών, για να έχει βγει και η πληρωμή των ενσήμων στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις (αφού τσεκάρεις ότι το αφεντικό όντως σου κολλάει ένσημα). Τότε, πας στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, παίρνεις Βεβαίωση Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και μαζί με τη βεβαίωση πρόσληψης που θα σου έχει δώσει ο εργοδότης (δε χρειάζεται πρόσληψης υποχρεωτικά, μπορεί να είναι και βεβαίωση εργοδότησης (τύπου: Ο τάδε εργάζεται στην τάδε εταιρεία από .... με μισθό ....) θα πας στο immigrations της κάθε πόλης. Για Λευκωσία, είναι στο παλιό Νοσοκομείο, οδός Χείλωνος) για άλλες πόλεις πρέπει να ρωτήσεις, δεν ξέρω ακριβώς που...Ότι χρειαστείς, στείλε email για τα περαιτέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sti larnaka ine sti odo makenzi ( paraliaki )sto telos tis bgenontas apo tin poli pros aerodromio . triti tetarti tha pao ta xartia moy ke tha sas po leptomeries , arxika pantos den moy zitisane bebeosi kinonikon asfaliseon para mono ena entipo simpliromeno apo emena ke ton ergodoti + ta prosopika moy engrafa .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη Λεμεσό το γραφείο αλλοδαπών και μεταναστευσης είναι στο Ζακάκι. Για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο, το λεωφορείο 19 κάνει στάση ακριβώς εκεί.
    Στην δική μου περίπτωση υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, έχω όλα τα χαρτιά αλλά επειδή συμφώνησα να νοικιάζω χωρίς συμβόλαιο, δεν έχω κάποιο χαρτί που να βεβαιώνει την κατοικία μου. Καμία ιδέα τι μπορώ να κάνω γι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα προσθέσω ότι κάρτας νοσηλείας τύπου Α δικαιούνται και όσοι έχουν χρόνιο νόσημα, χωρίς καθόλου εισοδηματικά κριτήρια και περιορισμούς. Σας το λέω εκ πείρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θα ήθελα τη βοήθεια σας σε κάτι άλλο. Έχω κάρτα νοσηλείας τύπου Α και θέλω να προμηθευτώ τα φάρμακά μου. Το νοσοκομείο μου κλείνει ραντεβού μετά από 2 μήνες, πράγμα που για έμενα είναι καταστροφικό διότι κάθε μήνα χρειάζομαι τις ενέσεις μου. Δεν βρίσκω έναν άνθρωπο να μου πει ποια ακριβώς είναι η διαδικασία. Μήπως γνωρίζει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Ανώνημε< Έχω κάρτα νοσηλείας τύπου Α και θέλω να προμηθευτώ τα φάρμακά μου > εδώ στην Πάφο υπάρχει ο επαρχιακός γιατρός που βασικά είναι ο υπεύθηνος όλων των γιατρών.Φαντάζομαι και στις άλλες επαρχίες θα είναι το ίδιο.Να πάεις στο φραφείο του και να ζητήσεις την βοήθεια του πάνω στο θέμα που σε απασχολεί. Ακόμα εγώ που έχω το γιό μου που έχει πρόβλημα με τους πεύμονες και πρέπει να κάνει το σπρέι όλο το χρόνο όταν τον παίρνω για να τον δεί του ζητώ να μουγράψει πιο πολλες απο μια συνταγή και πάω και παίρνω την επόμενη όποτε έχω χρόνο δοκήμασε το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. KALISPERA...EKO MIA ROTISI .PEDHJA EGO EIMAI APO ALBANIA ,EKO 20 XRONIA STIN ELLADA ,TA 11 XRONIA TORA NOMIMA JIA TI PRIN 1998 DHEN BORUSE KANIS NA PARI KARTIA EDHO STIN ELLADA .......THA ITHELA NA PAO STIN KYPRO JIA DHULIA NOMIMA VEVIA .KSERI KANIS BORO NA PAO ?EPITREPETE APO TO KRATOS EKI NA DHULEVO [NOMIMA PANTA]?? KAI AN NAI KSERI KAPIOS TI KARTIA THELUN APO MENA EKI??GNORIZEI KANEIS???THA INE MEGALI VOITHIA JIA MENA .SAS EVKARISTO POLI PU ME AKUSATE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπερα σας! το blog ειναι απιστευτο! ειναι πολυ συγκινητικο να βλεπεις τετοιες ενεργειες και θελω να πω ενα μπραβο στον δημιουργο ειτε βρω δουλεια ειτε οχι.... Εχω τελειωσει παιδαγωγικο δημοτικης (δασκαλα δλδ), και για οποιον παρακολουθει, με το νεο μνημονιο ο καθαρος μισθος στην Ελλαδα του νεοδιοριστου θα ειναι περιπου 480 ευρω... Για ευνοητους λοιπον λογους μπηκα σε σαιτ ιδιωτικων σχολειων στην Κυπρο και ειδα πως ειναι ολα στα Αγγλικα! Γνωρίζει καποιος σε τί γλωσσα γινεται το μαθημα στα δημοτικα? φαινεται χαζη απορια αλλα εχω παραξενευτει πολυ. Εχει νοημα σαν δασκαλα ελληνικων να στειλω βιογραφικο σε ιδιωτικα δημοτικα της κυπρου? (απο γλωσσες εχω proficiency και diploma ιταλικων, εχω παρακολουθησει πολλα σεμιναρια παιδαγωγικων και καποια στο αμερικανικο κολλεγιο). Σας ευχαριστω , καλη δυναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ λίγα είναι τα ελληνοφωνα ιδιωτικά σχολεία. http://www.moec.gov.cy/pdf/private_primary.pdf. Για να απαντήσω την απορία σου. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών φοιτά σε δήμοσια δημοτικά τα οποία στα οποία η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα, σκέφτομαι να κατέβω κι εγώ Κύπρο αρχές Μαρτίου προς αναζήτηση εργασίας! Έχω διαβατήριο που λήγει μέσα Απριλίου, να πάω να το ανανεώσω που σημαίνει 80 euro ή να βγάλω τη νέα ταυτότητα με τους Λατινικούς χαρακτήρες? Τι είναι καλύτερο? Με τη ταυτότητα πέρα του να έρθω, θα μπορώ να κάνω τα υπόλοιπα που χρειάζονται αν όλα πάνε καλά και εγκατασταθώ τελικά μόνιμα στην Κύπρο? Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας απαντήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου το μόνο που εχω να προσθεσω ειναι σχετικα με τις καρτες. Υπαρχουν 3 ειδη, η ροζ οπου δεν πληρωνεις τιποτα ειναι ολα δωρεαν, η μπλε οπου πληρωνεις το 50% σε εξετσεις και παραμονη στο νοσοκομειο και η κιτρινη που ειναι για συγκεκριμενες ασθενεις π.χ. διαβητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλησπέρα παιδιά, να κάνω και εγώ μια ερώτηση διαμένω στην Ελλάδα και έχω αδεία παραμονής (την μπλε βεβαίωση) μπορώ με αυτό να εργαστώ και να εισέλθω στην Κύπρο;;…!!. Πολύ σημαντικό ...
    ευχαριστώ εκ των πρότερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. an eisai Europaios politis mporeis aneta na rtheis stin Kypro kai na doulepseis.

      Διαγραφή
  18. Παιδιά όποιος γνωρίζει ας δώσει μια απάντηση.
    Έχουμε 2 περιπτώσεις:
    1) Πολίτης 3ης χώρας που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα και
    έχει 10ετή άδεια παραμονής μπορεί να εργαστεί στην Κύπρο και
    να βγάλει άδεια παραμονής εκεί??

    2) Πολίτης 3ης χώρας που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα και
    έχει 2ετή άδεια παραμονής εξαρτιμένης εργασίας μπορεί να εργαστεί στην Κύπρο και να βγάλει άδεια παραμονής εκεί?

    Όποιος γνωρίζει κάτι ας μας το πει γιατί δεν βρίσκεις πουθενά πληροφορίες για αυτά τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kalitera na pareis to tmima metanasteusis stin Kipro gia pio kali enimerosi. Polites 3is xoras iparhoun polloi stin Kipro analogos tis xoras epitrepoun na erthoun gia douleia pio eukola i diskola. Se pia xora anaferese?

      Διαγραφή
  19. kalispera se olous..tha ithela na rwrisw kati,irtha apo ellada kipro..gia na vgalw adeia paramonis prepei na exw douleia??alliws dn mporw na vgalw?epeidi thelw na vgalw adeia odigisis k m eipan oti prpei na vgalw adeia paramonis k na perasoun 6 mines k meta tha mporesw na vgalw..kserei kaneis na m apantisei??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. an eisai apo ellada kai europaios politis den iparhei provlima na vgaleis adeia odigisis ap'oso xero. tora an ohi kai xriazese adeia paramonis kalitera mila me to tmima metanasteusis kai allodapon

      Διαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kalhspera , Giannhs to onoma.
    thelw na rwthsw me thn epilipsia poy pasxw pws mporw na promithevomai os xronio noshma dwrean ta farmaka edw sthn kypro
    hdh ergazomai alla enhmerosh gia na kserw ti na kanw.

    Eyxaristw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. prepei na apotatheis sto nosokomeio tis polis sou kai na vgaleis mia karta analoga me to eisodima sou alla gia hronio nosimo tha nai poli pio eukolo

      Διαγραφή
  22. legomau Athina k kateveno kypro se ena mina me tis 2 kores moy.O antras moy idi ergazetai sto Paralimni 3 mines tora.vrika ki ego douleia amesos.Euxaristo pou uparxete.Tora mporo na oneireuomai kai pali.H Elladitsa mas pethenei...Athina apo Agrinio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Bαρβαρα μου σε ευχαριστω παρα πολυ!!!Τωρα ειδα την απαντηση σου.Ευχομαι και σε σενα τα καλυτερα ο.τι κι αν κανεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. eia sou file mou 3evrakwte...egw menw stin a8ina ostoso eimai misos kyprios sygkekrimena i mana mou katagetai apo tin keryneia..exw kai tin kypriaki ipikootia i paremvasi mou sto mplog ka8e allo para kakoproaireti 8elw na einai... symvoulevtika 8elw na enimerwsw pws den 8ewrountai oi elladites allodapoi,gia praktikous logous omws katagrafontai os allodapoi sta mitrwa enw kai xwris adeia paramonis den 8a antimetwpisoun kapoio provlima...sxtika me to an einai ratsistes den 8a to elega..kapoioi issws fanoun..alla oson afora tin ellada gia avtous apotelei apanta tin mama patrida...kai fysika twra pou antimetwpizei i ellada avtin tin dysvastaxti krisi den 8a mporousan oi kyprioi na adiaforisoun...opote kalws na er8ete sto nisi mas...ena nisi kai diko sas....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιο που θα αφήσετε παρακαλώ να έχει σχέση με τη φύση και σκοπό του blog και να μην έχει σκοπό απλώς να σπείρει διχόνοια και λοιπά ζιζάνια. Σε αυτήν την περίπτωση -απλώς θα διαγράφεται!