Καλημέρα πέρα ως πέρα!
Καιρό έχετε να με διαβάσετε σε Post. Έ, τι να κάνω και εγώ; 24 ώρες έχει μόνο η μέρα (και η νύχτα μαζί) και ρε παιδιά τρέχω και δε φτάνω. Πολλή δουλειά τις τελευταίες μέρες και λίγος χρόνος για μένα. Να λέμε καλά που προλαβαίνω και βάζω και τις αγγελίες.
Ε λοιπόν ρε παιδιά δεν το περίμενα αυτό. Έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια τα διάφορα blogs & sites Εύρεσης Εργασίας.
Σε λίγο το βλέπω να είναι περισσότερα τα γραφεία Εύρεσης Εργασίας από τους άνεργους έτσι που πάμε.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο είναι χρήσιμα αρκετά από αυτά, φτάνει να μην εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κοσμάκη.
Έτσι λοιπόν, σας προτείνω όπου και να αποτανθείτε να προσέχετε τα εξής πραγματάκια:
α) Το γραφείο εύρεσης εργασίας δεν παίρνει λεφτά από τον άνεργο αλλά από την εταιρεία που θα τον προσλάβει
β) Μην αφήνετε την τύχη σας στο γραφείο εργασίας, ψάξτε και μόνοι σας. Το κάθε γραφείο μπορεί να έχει 1000 πελάτες (άνεργους) και άλλες 20 εταιρείες (που ψάχνουν εργαζόμενους). Αυτό σημαίνει ότι έχετε λίγες πιθανότητες εργοδότησης αν περιμένετε μόνο από το γραφείο να τα κάνει όλα.
γ) Στέλνετε email στις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν, είτε ψάχνουν για υπαλλήλους είτε όχι. Όλο και κάποια μπορεί να κάτσει. Και αν το βιογραφικό σας είναι ενδιαφέρον (γενικώς και αορίστως) μπορεί και να σας α) καλέσουν για ραντεβού, β) το κρατήσουν για το μέλλον. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα.
Έχω λίγο χρόνο στα χέρια μου σήμερα, γι'αυτό θα σας βοηθήσω λίγο παραπάνω με αυτές τις γνώσεις που απλόχερα (?!?!) η φύση μου έδωσε (κατέβα από το καλάμι να φάμε ρε!).
Πως αυξάνουμε τις πιθανότητες μας
να μας καλέσουν σε συνέντευξη
να μας καλέσουν σε συνέντευξη
Διαβάζεις μιά αγγελία. Σου έρχεται γάντι. Είσαι καλός σε αυτή τη δουλειά, και η εμπειρία σου πάνω στο συγκεκριμένο επάγγελμα είναι αρκετή και σημαντική. Στέλνεις βιογραφικό, περνάει καιρός αλλά τίποτα... Γιατί δε σε πήραν τηλέφωνο τουλάχιστον για συνέντευξη;;;
Πάμε να δούμε βήμα βήμα τι έκανες λάθος / ξέχασες / δεν σκέφτηκες κάν.
Α. Διάβασες την αγγελία. Ξαναδιάβασέ την.
Αυτή τη φορά αργά και καθαρά. Δες εάν πράγματι είναι σχετική με την εμπειρία σου. Όχι Operations Manager δεν είναι Πωλήσεις. Πρέπει να έχεις τουλάχιστον 80% συμβατότητα με την αγγελία, αλλιώς δεν πρόκειται να σε καλέσουν.
Παράδειγμα: Ζητείται CHEF
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:
Πτυχίο Σχολής Μαγειρικής
Προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση
Γνώση της Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας
Επαγγελματική Εμφάνιση και Συμπεριφορά
Γνώσεις Αγγλικών
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΑΣ:
0 - 50 % : Δεν είσαι μάγειρας, δεν έχεις ιδέα Αγγλικών, έχεις όμως επαγγελματική εμφάνιση (εσύ και άλλοι 101050150)
60 - 70%: Είσαι αυτοδίδακτος, δεν έχεις πτυχίο μαγειρικής, αλλά ξέρεις από ελληνική κουζίνα, και έχεις και την εμφάνιση και συμπεριφορά. Α, και δεν ξέρεις και αγγλικά. (εσύ και άλλοι 124994)
80-90%: Τα έχεις όλα τα παραπάνω, αλλά δεν ξέρεις και πολύ καλά αγγλικά... (εσύ και άλλοι 40)
100% : Έχεις όλα τα παραπάνω στοιχεία, είσαι και Κύπριος, και ζητάς και κάτω από 1000 ευρώ το μήνα. Α, και είσαι και κουμπάρος του αγγελιοδότη. (εσύ)
Με τα παραπάνω τι θέλω να πω;
Μη στέλνετε emails / fax / γράμματα σε αγγελίες που είναι άσχετες με εσάς. Κάτω από 80% συμβατότητα, δεν παίζει να σας απαντήσουν (σχεδόν) ποτέ.
Β. Στέλνεις Βιογραφικό.
Περίμενε! ΤΙ??!?!? Έστειλες το βιογραφικό;
Πως; Έτσι απλά; Όχι φίλε/η, δεν το στέλνουμε έτσι και ότι κάτσει...
Βιογραφικό:
Το 30-40% στην πρόσληψή σου είναι το βιογραφικό.
Δες δύο βιογραφικά και πες μου ποιόν από τους δύο (με τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες) θα προσλάβεις:
Βιογραφικό Α
Βιογραφικό Β
Εάν θεωρείς ότι το δεύτερο βιογραφικό είναι καλύτερο από το πρώτο, τρέξε ΓΡΗΓΟΡΑ και φτιάξε το δικό σου, γιατί σίγουρα είναι μπάχαλο.
Το πρώτο βιογραφικό εκτός από όμορφο, οργανωμένο και άψογο επαγγελματικά, είναι και λειτουργικό. Ο εργοδότης πρέπει σε 1 λεπτό να έχει διαβάσει τα σημαντικά. Σημαντικά είναι η προϋπηρεσία σας, και οι γνώσεις σας.
Το δεύτερο βιογραφικό έχει 2 λάθη (ορθογραφικά) που σας τα έχω με κόκκινο, όχι σοβαρά, αλλά είναι λάθη που έπρεπε να τα διορθώσει ο Λαλάκης πρίν στείλει το βιογραφικό του. Αυτό δείχνει επιπολαιότητα. Επίσης, έχει φωτογραφία του. Μέγα λάθος και αυτό. Θέλεις να σε πάρουν γιατί το αξίζεις, όχι γιατί είσαι όμορφος/η εκτός και αν είναι για μοντέλο. Αν είσαι άσχημος - μέτριος, τους δίνεις αυτομάτως το δικαίωμα να σε κόψουν λόγω εμφάνισης.
Επίσης, το δεύτερο βιογραφικό είναι λιτό και άχρωμο. Δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον εργοδότη που το διαβάζει, εκτός από το ότι δεν έχεις ιδέα από υπολογιστή, γιατί έφτιαξες κάτι που και στη γραφομηχανή θα γινόταν - πιθανώς και καλύτερο.
Δείτε στο internet άπειρα παραδείγματα για καλά βιογραφικά, και μπορείτε να πάρετε έτοιμες φόρμες για βιογραφικό από το Word, και να τις προσαρμόσετε στο δικό σας.
Το βιογραφικό σας είναι το Α και το Ω στην πρόσληψη - εκτός και αν πάτε για ψαράς, που εκεί δε θέλουν βιογραφικά.
Και τέλος: Ο τίτλος του βιογραφικού.
Α. Lalakis-Biografiko.doc
B. Πωλήσεις - Karalalakis.doc (ή .pdf καλύτερα)
Το Β είναι άκρως καλύτερο, γιατί ο εργοδότης ξέρει σε τι αφορά το βιογραφικό σου. Μπορεί να έχει 3-4 διαφορετικές αγγελίες, το Α δεν του λέει τίποτα, το Β λέει ότι είναι για την αγγελία Πωλητή.
Γ. Follow Up
Άντε και έκανες τα παραπάνω. Έστειλες βιογραφικό, είτε με email είτε με fax.
Τώρα μπορείς να (multiple choice - διαλέξτε μόνο ένα παρακαλώ:)
α) πας για καφέ με τον κολλητό σου, τα δύσκολα πέρασαν
β) πας στο δωμάτιο προσευχών και να προσευχηθείς στον πανάγαθο για τη θέση
γ) στείλεις και άλλο βιογραφικό, και άλλο βιογραφικό, και άλλο βιογραφικό
δ) πάρεις τηλέφωνο την εταιρεία (μετά απο 1 ώρα) να δεις αν το έλαβαν
Αν και η τρίτη επιλογή δεν είναι κακή, είναι όμως λάθος. Πρέπει να στείλεις και άλλα βιογραφικά σε άλλες εταιρείες, αλλά πρόσεχενα μην ξεχάσεις την τέταρτη επιλογή που είναι ΠΑΡΑ πολύ σημαντική.
Πρέπει να τους πάρεις τηλέφωνο για να δεις τι έγινε με το βιογραφικό σου. Αυτό δείχνει ενδιαφέρον, και σε πολλές περιπτώσεις το fax δεν είχε χαρτί, μελάνι, πρίζα, ρεύμα κλπ. Επίσης το email που έστειλες μπορεί να ήταν σε λάθος διεύθυνση (είτε δικό σου λάθος είτε της αγγελίας) και να μην πήγε ποτέ. Τρίτη περίπτωση προβλήματος (η σημαντικότερη) είναι η γραμματέας. Συνήθως θα δει το email σας - fax σας, και θα το στείλει αδιάβαστο (στα σκουπίδια) εάν έχει και κανένα φίλο που θέλει την ίδια θέση με εσάς. Οπότε με ένα τηλεφώνημά σου, έχεις την πιθανότητα να μιλήσεις με κάποιον άλλο εκτός της επικίνδυνης γραμματέως, και να σου πει "ναι το λάβαμε" ή "όχι, ξαναστείλτε το" ώστε να την παρακάμψεις. Λέμε τώρα... Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...
Άντε και καλή τύχη!!!
Φίλε, την έχω πατήσει (στην Ελλάδα) απο ιδιαιτέρα γραμματέα που έπνιξε το βιογραφικό μου και δεν έφτασε ποτέ το γραφείο προσωπικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα ήρθα στην Κύπρο για μια συνέντευξη, για θέση του δημοσίου τομέα (είμαι από Ελλάδα). Παρ' όλο που πήγε αρκετά καλά, Κύπριοι φίλοι ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες θέσεις καταλαμβάνονται από φιλικά προσκείμενα άτομα στο ΑΚΕΛ. Εμένα σε γενικές γραμμές το σύστημα προσλήψεων στην Κύπρο μου φαίνεται αξιοκρατικό, σε σχέση πάντα με τη χώρα μας. Εσείς τί γνώμη έχετε σχηματίσει;