Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Οικόπεδο 12: Ζητούνται 5,220 άτομα


Οικόπεδο 12: Ζητούνται 5,220 άτομα

της Μαρίας Πηλείδου | 06 Μάρτιος 2013, 05:33

Με την ανεργία στην Κύπρο να φτάνει σε ιστορικά επίπεδα, η ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μοιάζει όαση ελπίδας, καθώς η ορθή αξιοποίησή του θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους. 
Σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, από την αξιοποίηση του Οικοπέδου 12 και μόνο δύναται να δημιουργηθούν κοντά στις 5.300 θέσεις εργασίας.  Στη μελέτη με τίτλο: Ανάγκες απασχόλησης ανά στάδιο και προοπτικές για απασχόληση ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού, αναφέρεται αναλυτικά ποια επαγγέλματα και πόσα άτομα θα χρειαστούν σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του φυσικού αερίου.
Οι μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης φαίνεται να προκύπτουν κατά τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών που απαιτούνται για την επεξεργασία, υγροποίηση, μεταφορά και διανομή του φυσικού αερίου και συγκριτικά λιγότερες για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Τα στάδια της διαχείριση του φυσικού αερίου είναι η εξεύρεση, η εξόρυξη και μεταφορά του στη στεριά, η επεξεργασία και παραγωγή του φυσικού αερίου και τέλος η διανομή και εξαγωγή του φυσικού αερίου. Πιο κάτω μπορούμε να δούμε αναλυτικά πόσα άτομα χρειάζονται στο κάθε στάδιο.

1.    ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ
Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα χρειαστούν περίπου 40 άτομα. Μεταξύ αυτών γεωφυσικοί, υπεύθυνοι δεδομένων πλοήγησης, σεισμικοί βοηθοί, περιβαλλοντολόγοι θάλασσας, μηχανικοί περιβάλλοντος, γεωλόγοι πετροφυσικοί κ.α.
Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής γεώτρησης χρειάζονται γύρω στα 100 άτομα. Μεταξύ άλλων, υπεύθυνοι στην πλατφόρμα, μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεωμηχανικοί, πλοηγοί πλοίων και αξιωματικοί, τεχνικοί βοηθοί χημείας, ειδικοί ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι, συγκολλητές, χειριστές μηχανών, γεωτρύπανων, γερανών, δύτες κ.α.

2.    ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
Για την εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου στη στεριά χρειάζονται περίπου 100 άτομα, ενώ για την κατασκευή και εγκατάσταση υποθαλάσσιων αγωγών γύρω στα 350 άτομα. Θα χρειαστούν επαγγέλματα όπως διαχειριστές εξόρυξης, μηχανικοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, μηχανικοί αγωγών, μηχανολόγοι μηχανικοί, αξιωματικοί καταστρώματος, πλοηγοί πλοίων, μηχανικοί υγρών γεώτρησης, τεχνικοί βοηθοί χημείας, τεχνολόγοι γεωλογίας, πετρελαίου και φυσικού αέριου, δύτες, μάγειροι, αποθηκάριοι, χειριστές μηχανημάτων, συγκολλητές, κόπτες μετάλλων και πολλοί άλλοι. Για τις περιφερειακές εργασίες θα χρειαστούν, επίσης, άτομα με μικρή έως καθόλου εξειδίκευση

3.    ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τερματικού θα χρειαστούν περίπου 4.000 άτομα, ενώ για τη λειτουργία του τερματικού και την υγροποίηση του αερίου κοντά στα 400 άτομα. Μεταξύ άλλων θα χρειαστούν διευθυντές έργων και προσωπικού, οικονομικοί διευθυντές, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, χημικοί μηχανικοί, επόπτες, επιστάτες, τεχνικοί βοηθοί χημικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών, ηλεκτρονικών μηχανικών, δομικών έργων, χειριστές μηχανημάτων επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου κ.α. Ακόμα, συγκολλητές, πελεκάνοι, χειριστές μηχανημάτων, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, τεχνίτες μονώσεων, κατασκευαστές λεβήτων, ηλεκτρολόγοι κτιρίων, υπάλληλοι γραφείου, τραπεζοκόμοι, μάγειροι, αποθηκάριοι κ.α.

4.    ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ
Οι ανάγκες για την κατασκευή του δικτύου αγωγών υπολογίζονται στα 200 περίπου άτομα, ενώ για τη λειτουργία του δικτύου κοντά στα 30 άτομα. Θα χρειαστούν επαγγελματίες όπως διευθυντές επιχειρήσεων κατασκευών, μηχανικοί αγωγών, μηχανικοί έργων, μηχανικοί περιβάλλοντος, τεχνικοί βοηθοί δομικών έργων, τεχνικοί βοηθοί ηλεκτρονικών μηχανικών, οδηγοί φορτηγών, συγκολλητές και κόπτες μετάλλων, υδραυλικοί, εγκαταστάτες σωληνώσεων, χειριστές γερανών κ.α.

Το θέμα δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού ΙΝ Βusiness που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο που θα αφήσετε παρακαλώ να έχει σχέση με τη φύση και σκοπό του blog και να μην έχει σκοπό απλώς να σπείρει διχόνοια και λοιπά ζιζάνια. Σε αυτήν την περίπτωση -απλώς θα διαγράφεται!