Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011


Πέμπτη σήμερα, κι εκτός από όλα τα καλούδια που φέρνει αυτή η μέρα (Καρίερα - Φιλελεύθερος Τετάρτης), έχουμε και το ότι αύριο είναι η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ εορτής των ΚΥΠΡΙΩΝ! (?!?!?!?)


Ας μου πει κάποιος βρε παιδιά κι εμένα του μωρού γιατί εφόσον η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ανεξάρτητα κράτη, και οι Έλληνες θεωρούνται απλώς αλλοδαποί στην Κύπρο, γιατί γιορτάζει η Κύπρος αύριο;


Να μου πείτε 25η Μαρτίου να το καταλάβω. Έστω και συμβολικά, επειδή έστειλαν τα παλικάρια τους το 1821 στη μάνα Ελλάδα (που τότε ήταν μάνα Ελλάδα) να πολεμήσουν εναντίον του Τούρκου.


Αλλά 28η Οκτωβρίου; 
Τι το τρομερό έγινε στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου 1940; 




Ας δούμε λοιπόν:



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΚΥΠΡΟΣ


07.10 πμ.: Η Κυρία Στάλλω ξύπνησε το γιό της Πανίκο για να πάει σχολείο
08.20 πμ: Όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου (το ραδιόφωνο ντέ ! δεν υπήρχε τηλεόραση τότε) μεταδίδουν ότι η Ελλάδα απήντησε αρνητικά στον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι, και κήρηξε πόλεμο στην Ιταλία.
12.11 μμ.: Ο Μάστρο Μιχαλάκης κάνει διάλειμμα για να φάει ελιές, ψωμί και ντομάτα (α - και κόλλιανδρο)
14.23 μμ.: Ο μικρός Πανίκος γύρισε από το σχολείο.




Τι θέλει να πει ο ποιητής Λευτέρης με τα παραπάνω;


Πρωτού κάποιοι φίλοι Κύπριοι -που ενδεχομένως να διαβάζουν το blog- προλάβουν να πετάξουν κάνα σχόλιο τύπου "Καλά ο καλαμαράς αυτός εν πελός!", να πω ότι θέλω απλώς κάποιος υπεύθυνος (Υπουργός, Διευθυντής, κάτι τέλος πάντων) να αποφασίσει τι παίζει με την Ελλάδα και την Κύπρο.


Ή είμαστε αδελφές χώρες, και δεχόμαστε ότι ενώ τα τελευταία 1000000 χρόνια η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο (με ότι αυτό συνεπάγεται (βλέπε και Χούντα γαμώτη...) και τη βοηθάει, συμπαραστέκεται, και συνυπάρχει, μακριά μεν γεωγραφικά, αλλά κοντά ως πνεύμα, θρησκεία, γλώσσα, και εθνικότητα, ή από την άλλη, όπως διαμηνύουν κάποιοι τύποι (ονόματα δε λέμε - οικογένειες δε θίγουμε) η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο εκτός του ότι είναι και οι δύο Ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε., και μας βλέπουν αλλοδαπούς, ΑΛΛΑ:


- Σταματάνε να μιλάνε ΕΛΛΗΝΙΚΑ
- Σταματάνε να καπιλεύονται ΕΘΝΙΚΕΣ εορτές της ΕΛΛΑΔΟΣ 
- Σταματάνε να παίρνουν βοήθεια από την Ελλάδα και ειδικές συνθήκες ακαδημαϊκής εκπαίδευσης κλπ.
- Σταματάνε να έχουν τράπεζες στην Ελλάδα με ελληνικά ονόματα (βλέπε "Ελληνική Τράπεζα") που στην πραγματικότητα είναι απλώς θηγατρικές ή και απλώς παρακλάδια τους
- Σταματάνε να μας λένε "Ελλαδίτες" γιατί είμαστε Έλληνες και αυτοί δεν θέλουν να είναι, άρα γιατί η διαφοροποίηση μεταξύ Έλληνα εξ Ελλάδος (Ελλαδίτη) και Έλληνα εκ Κύπρου;
- και δεν ξέρω πόσες άλλες αλλαγές που θα έπρεπε να κάνουν εφόσον θέλουν να το παίζουν ότι δεν είναι αδέλφια με τους έλληνες.


Ξαναλέω, εγώ είμαι φίλος με τους Κύπριους, τους πάω και τους γουστάρω, όσες διαφορές κι αν έχουμε στη διάλεκτο (ναι ρε παιδιά - Η κυπριακή δεν είναι γλώσσα - είναι διάλεκτος). Σε όλη την Ελλάδα έχουμε πάνω από 50 διαφορετικές διαλέκτους. Δε με χαλάει καθόλου η Κυπριακή. Μια χαρά είναι. Έχετε ακούσει Μυτιλινιό να μιλάει; Τελευταία φορά μου πήρε 3 μέρες να την καταλάβω...


Σταματώ εδώ το μπούρου μπούρου και σας αναφέρω απλώς τα εξής:




Οι νέες αγγελίες του Φιλελεύθερου - Καριέρα 26 Οκτωβρίου 2011 είναι αναρτημένες στη γνωστή σελίδα. 


Επίσης, αναφέρω ακόμα ότι μετά από email φίλου, είδα πως το EURES έχει πολλά στοιχεία για τη ζωή, μετακίνηση, γραφειοκρατικά και εργασία για την Κύπρο. Ρίξτε του μιά ματιά, μπορεί να βοηθήσει.      EURES



Όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια - email σας, 
και για όσους δεν ξέρουν πως να μου στείλουν EMAIL απλώς πατήστε  Ε Δ Ω





7 σχόλια:

  1. Ξεφευγεις λίγο φιλε μου.

    Στο Τι δεν ειναι το μπλογκ σου λες

    ΤΙ Δ Ε Ν ΕΙΝΑΙ:

    - Εδώ δεν πρόκειται να ακούσετε ρατσιστικά σχόλια ούτε για εμάς από Κύπριους, ούτε για Κύπριους από εμάς.
    - Εδώ δεν πρόκειται να κάνω πολιτικά, φασιστικά, ή άλλου είδους προκατηλειμένα σχόλια.
    Παρακαλείστε να σεβαστείτε τον χώρο αυτό που ο κύριος λόγος ύπαρξής του είναι να βοηθήσει τον "χαμένο επισκέπτη / μετανάστη" και να μην το γυρίσετε σε κάτι από τα παραπάνω.

    Οπότε σίγουρα θες να ανοίξεις συζήτηση για τα εθνικά και τη γλώσσα μας; Μερικά με ενόχλησαν. Τι σημαίνει καπηλευομαι την εθνικη εορτή της Ελλαδας; σου κλέψαμε τα τσαρούχια ή τις χλαίνες; Θα έπρεπε αν μη τι άλλο να χαιρεσαι που την γιορτάζουμε και εμείς. Τότε ήρθανε πολλοι Κύπριοι να πολεμήσουν κατά των Γερμανων. όσο για την βοήθεια απο την Ελλάδα με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα. άκουσα έχει έλληνες (-ίτες) στην ελλάδα που ακόμα πιστεύουν ότι μας στέλνετε χρήματα εδω κάτω.

    Πολύ ευαίσθητο θέμα έπιασες να ανοίξεις, θέμα που εμείς δεν λύσαμε ακόμα ούτε βγαίνουμε από μέσα και κανείς διευθυντής όπως λες δε θα βγεί να κάνει δήλωση περί αυτού. Κατ εμένα η μισή Κύπρος λέει αγαπά την Ελλάδα και νιώθουν Έλληνες, το ένα τέταρτο λέει όχι είμαστε Κύπριοι δεν μας νοιάζει για την Ελλαδα μας κατεστρεψαν το 74 και το άλλο τεταρτο λέει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας ενώνουν. όπως και να έχει, πιο σοφοι από εμάς κοινωνιολόγοι, εθνολόγοι δεν το λύσανε θα το λύσεις εδώ;

    απλά στο λέω αν κινήσει την προσοχή το ποστ σου θα έχεις να διαβαζεις σχόλια για δυο μέρες. γιαυτό σου εισηγούμαι άστο να πάει. μην σβήσεις τίποτα αλλά μελλοντικά μην ανοίγεις τέτοια ευαίσθητα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ μου SKonte,

    κατ'αρχάς ευχαριστώ για το σχόλιό σου, και να σου πώ ότι περίμενα να μου απαντήσεις :D

    Δεύτερον, δεν ισχύει αυτό που λές για το blog μου.

    Το Post μου αυτό δεν είναι ΟΥΤΕ ρατσιστικό, ούτε φασιστικό, ούτε προκατηλειμένο. Ναι, είναι ελαφρώς πολιτικό, αλλά ρε φίλε, κάποτε πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα.

    Εθνικά & Γλώσσα: Νομίζω ότι έχουμε και οι 2 λαοί το ίδιο δικαίωμα να συζητούμε για τα εθνικά μας, και τη γλώσσα μας, μιας και τα δύο ανήκουν και στους 2 μας. Καπηλεύομαι σημαίνει "εκμεταλλεύομαι ιδιοτελώς κάποια ιδέα, προσπάθεια, ή εμπόρευμα". Δε σου κάνω μάθημα, αλλά ναι, τι στο καλό έκανε η Κύπρος στις 28 Οκτώβρη 1940 για το οποίο το γιορτάζουν κιόλας;

    ΠΑΝΤΑ στα πλαίσια του ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι (πάντα σύμφωνα με το κράτος) διαφορετικές έννοιες.

    Καπηλεία θεωρώ ότι είναι αυτό, καθότι παίρνει το Κυπριακό κράτος τα εύσημα για κάτι στο οποίο δεν έχει (σύμφωνα με τους δικούς του νόμους - αποφάσεις κλπ) καμία σχέση. Κάνετε λοιπόν εθνική εορτή την 28η Οκτωβρίου τη στιγμή που στην Κύπρο δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ στις 28 Οκτώβρη.

    Ξαναλέω γιατί καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι τρομερά λεπτό, και εξαιρετικά παρεξηγήσιμο:

    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο αδέλφια που για κάποιο λόγο τρώγονται. Θέλεις λόγω απόστασης, θέλεις λόγω πολιτικών συμφερόντων, θέλεις λόγω Χούντας (που φυσικά ξέρεις ότι Χούντα = Δικτατορία = μη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση μιας χώρας - άρα και δεν δέχομαι ότι ώς Έλλην φταίω που οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο. Φταίω γιατί από τότε, οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μου στη Βουλή δεν έχουν κάνει τίποτα για να ξαναγυρίσουν τα πάτρια εδάφη στην Κύπρο.).

    Δεν το καταλαβαίνεις εύκολα το τί θέλω να βρω με τα παραπάνω, εν μέρει γιατί είσαι στη χώρα σου, στο νησί σου, μιλάς Κυπριακά, και δεν έχεις το ρατσισμό που κάποιοι προσπαθούν να διαιωνίζουν για δικά τους συμφέροντα. Δε μου αρέσει να βλέπω Ελληνικές & Κυπριακές σημαίες σταυρωμένες, να γιορτάζουν την ίδια γιορτή, και από την άλλη να είμαι ένας απλός "Ευρωπαίος Πολίτης", ένας αλλοδαπός.

    Γιατί δε βλέπω πουθενά Ρωσική με Κυπριακή σημαία διασταυρωμένες να γιορτάζουν μια άλλη κοινή τους εορτή; Γιατί ενώ ο Ρώσος είναι τεράστιος για την Κύπρο, με τα λεφτά που έχει ξεπλύνει σε τρέλα εδώ, είναι σημαντικός για τον Κύπριο, αλλά ο Έλληνας (ο Ελλαδίτης) είναι απλός ένας "καλαμαράς" - ενδεχομένως και ένας τέλειος στόχος για φθηνή εκδούλευση πλέον, λόγω κατάντιας οικονομικής της Ελλάδας, και λόγω γνώσης ελληνικών που είναι ακόμη σημαντικά ως γλώσσα στην Κύπρο.

    Χαίρομαι πολύ φίλε μου όταν γιορτάζουμε κοινά πράγματα, όπως και όταν ακούω να μιλάμε την ίδια γλώσσα, να έχουμε τα ίδια (πάνω κάτω) έθιμα / φαγητά κλπ.

    Απλώς αυτό συνηγορεί στο ότι είναι τόσο πολλά που μας ενώνουν που όσο και να θέλουν κάποιοι ξεφτιλισμένοι ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ, δε θα μπορέσουν ποτέ (ελπίζω) να τα κάνουν τόσο σκατά πάλι, που να ακούς Ελλαδίτη και να θες να το φας, να ακούω Κύπριο και να θέλω να τον δείρω.

    Δε θα μπω στις λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια που λες από Ελλάδα κλπ, γιατί είναι μεγάλο ζήτημα και δεν έχω όρεξη για τσακωμούς - ειδικά μαζί σου που σε σέβομαι. Το ότι όμως η Ελλάδα εδώ και 2 χρόνια είναι τόσο φτωχή που δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε τον εαυτό της, δεν διαγράφει δωρεές, βοήθειες, ειδικές διατάξεις κλπ προτέρων χρόνων.


    Ελπίζω πραγματικά να γίνει συζήτηση στο ποστ μου, και να είσαι σίγουρος ότι τα σχόλια που θα είναι όντως ρατσιστικά, προκατειλημένα ή φασιστικά θα τα στείλω για βρούβες σε δευτερόλεπτα.

    Και πάλι καλημέρα φίλε μου!

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχεις δικιο οτι πρεπει να λυθει το θέμα αλλά ξέρεις δεν ειναι μαθηματικά με μια σωστή απάντηση αλλά είναι πλέον θέμα αποψης, να έχουμε την ελλαδα στην καρδιά μας ή όχι και καποτε αυτη η άποψη ενισχύεται ή αποδυναμωνεται.

    σε αυτό το λινκ http://bit.ly/tNoEpi λέει δυο σημαντικά πραγματα, ότι στην ελλαδα οι κυπριοι φοιτητες θεωρούνται «Αλλοδαποί - Αλλογενείς» οπως και συ παραπονιέσαι για τους απ εδώ και β) μειώθηκαν οι θέσεις για τους κυπριους φοιτητές στα ΑΑΕΙ κάτι που μου λέει ότι δεν έχουμε ειδικές συνθήκες ακαδημαικής εκπαίδευσης, οκ ποτέ δεν σπουδασα ελλαδα δεν ξερω και πολλά. υπ όψη φοιτούν έλληνες εδώ κάτω και ακούω πολλοί έλληνες δασκαλοι καθηγητες εργοδοτούνται στα σχολεία μας. καλώς φυσικά.

    http://bit.ly/rKFaW0 εδώ λέει για τη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα του 1940. μικρή ή μεγάλη η συνδρομή αξία έχει η σκέψη σωστά; στο σχολείο έμαθα μικρός για το έπος του 40, και "οι ήρωες πολεμουν σαν έλληνες" οπότε άσε με να το γιορτάζω ρε φίλε. αν δεν το γιορτάσουμε είναι σαν να υποχωρούμε στη θέληση εκείνης της μερίδας των κύπριων που δεν θέλουν να έχουν καμια σχέση με την Ελλάδα.

    εδώ κάτω θα συναναστρέφεσαι με κάποιους κύπριους που ευκαιρία θα ψάχνουν να σε μειώσουν για διάφορους λόγους είτε επειδή τα έχουν μαζεμενα από πριν να γεννηθούν είτε λόγω κομπλεξισμού και δίκιο θα έχεις να θες να τους δείρεις. είναι δύσκολο να λες κάποιου θέλω να σε έχω αδερφό μου και αυτός να σε πληγώνει. είναι όπως εκείνο το ποστ που έκανα για το που πήγα στην Ελλάδα και με ρωτούσαν αν μιλώ τούρκικα.

    μίλησα πολυ και δεν το συνηθιζω. δεν ειπα το ποστ σου ρατσιστικό απλά ήταν έντονα πολιτικό κατά κάποιο τρόπο, έτσι μου φάνηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού η Κύπρος δεν έγινε Ελλάδα και το να είσαι Έλληνας, στην Κύπρο αποτελεί επιλογή και όχι αυτονόητο, είναι λογικό να συμβαίνουν όλα αυτά. Λυπηρό μεν, κατανοητό δε. Η Αγγλία ήταν πολύ δυνατή για να την κάνει η Ελλάδα ότι θέλει και το τίμημα στο τέλος το πλήρωσε η Κύπρος που δεν έγινε ποτέ Ελλάδα, για να αφομοιωθεί 100% και πολιτισμικά στην Ελληνική κουλτούρα, με τα καλά της και τα κακά της. Η ελληνική ταυτότητα της Κύπρου είναι χρόνια τώρα αλλοιωμένη απο τις (θετικές για την Κύπρο) επιρροές της Αγγλοκρατίας. Η Κύπρος μετά το 1960 έκανε επιλογές να βρίσκεται πιο κοντά στον Αγγλικό τρόπο διοίκησης και όχι στον Ελληνικό γιατί ο πρώτος ήταν καλύτερος. Και μόνο το παράδειγμα της οδήγησης απο αριστερά υποδηλώνει αυτή την τάση. Και όχι μόνο. Το αγγλικό δελτίο ειδήσεων στο ΡΙΚ2, η εμμονή στα αγγλικά πανεπιστήμια (υπάρχουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κτλ) και διάφορα άλλα.
    Και οι Άγγλοι κοιτούσαν το συμφέρον τους. Το 1940 στρατολογούσαν Κύπριους να πολεμήσουν στο πλάι των "Ελλήνων αδερφών τους" ενισχύοντας στην ουσία τις συμμαχικές δυνάμεις. Μόνο που το 1960 οι Άγγλοι ξέχασαν οτι οι Κύπριοι είναι αδέρφια των Ελλήνων και επέβαλαν την "ανεξάρτητη" Κύπρο με πρόσχημα μια τούρκικη μειονότητα κρατώντας ακόμα κυρίαρχα εδάφη στο νησί.
    Εγώ καλώ Έλληνες και Ελληνοκύπριους να σταματήσουν τη φαγωμάρα γιατί πολλά χρόνια κάναμε το χατήρι των Εγγλέζων και γίναμε όπως γίναμε αναμεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε μου LV, διαβαζω αρκετο καιρο το blog σου αλλα ειναι η πρωτη φορα που σχολιαζω, λογω του θεματος που ανοιξες και θα συμβουλευα φιλικα να μην παρασυρεσαι σε τετοιου ειδους συζητησεις εδω-στην Κυπρο- και ειδικα επειδη εισαι απο την Ελλαδα. Ηταν επιλογη σου να ερθεις να ζησεις εδω και να δουλεψεις. Αν λοιπον θελεις να περνας καλα να συζητας για αλλα θεματα! Οσο για το εγκωμιο που επλεξες για την Ελλαδα, να σου θυμισω απλως οτι το 60% των Ελληνων εμαθε που βρισκεται η Κυπρος λιγο μετα που αρχισε η κριση και το υπολοιπο 40% που ηξερε νομιζε ως πριν λιγα χρονια η μπορει και να νομιζει ακομα οτι οι Κυπριοι δεν εχουν στον ηλιο μοιρα και ζουνε απο τη βοηθεια που στελνει η Ελλαδα.. Η ιδεολογια των Κυπριων συνοψιστηκε στα πιο πανω σχολια και δε θελω να αναφερθω..

    Μια ''καλαμαρου''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή "καλαμαρού".

    Σε παραπέμπω στα : http://xevrakwtos.blogspot.com/2011/10/28.html
    και http://xevrakwtos.blogspot.com/2011/04/blog-post_8186.html?showComment=1319839375152#c5420435160153800680
    για τις απαντήσεις μου πάνω στο θέμα. Ελπίζω να διαβάζεις και τα σχόλια στο κείμενο πριν απαντήσεις πάνω σε όσα λέει κάποιος, για να έχεις και μια ιδέα για το τι έχει ειπωθεί στο μεταξύ.

    Τέλος, το 100% των Ελλήνων ήξερε πάντα που βρίσκεται η Κύπρος (εκτός από τους αγεωγράφητους που δεν ξέρουν που βρίσκεται καν ο Πειραιάς (το έχω δει και αυτό)), αλλά η ιδέα που είχαν πάντοτε για τους Ελληνοκυπρίους είναι (σύμφωνα με όσα εγώ ήξερα και είχα ακούσει) ότι "μας θεωρούν σαν τα φτωχά τους ξαδέλφια". Τώρα πιά, είμαστε κιόλας. Η βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα δεν είναι οικονομικής φύσης (έχει κοπεί χρόνια αυτό) αλλά άλλου είδους (μέχρι φέτος δωρεάν σχολικά & εκπαιδευτικά γενικώς βιβλία, ειδικές θέσεις για πανεπιστήμια (που από 8% φέτος πήγε στο 7%) κλπ).
    Δεν είμαι παντελώς άσχετος αναφορικά με την Κύπρο, όταν ήρθα όντως ήξερα πολύ λιγότερα πράγματα, αλλά από τότε διαβάζω καθημερινώς για να μαθαίνω για τον τόπο που βρίσκομαι. Η συζήτηση για την Κύπρο έγινε καθαρά για να δω και τα δικά σας σχόλια, πράγμα που με ευχαριστεί πολύ, γιατί προτιμώ να γίνεται συζήτηση, παρά απλώς να έχω ένα blog που περιέχει πληροφορίες, και είναι μονομερούς κάλυψης.

    Καλό σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ιδέα που έχουν οι περισσότεροι εδώ στην Ελλάδα για τους Κύπριους είναι οτι δηλώνουν Έλληνες όταν τους συμφέρει και άλλου τύπου πολίτες όταν δεν έχουν συμφέρον. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή αν φαίνεται έτσι γιατί μια μερίδα Κύπριων δηλώνει Έλληνες και μια άλλη, άλλο. Πάντως, σε κανέναν "ελλαδικό" αυτί δεν ηχεί καλά το "δεν είμαι Έλληνας" κάποιων Κυπρίων, το ότι χρησιμοποιούν πολύ τα αγγλικά και τη διάλεκτο και δεν στηρίζουν την ελληνική γλώσσα επιτρέποντας τα αγγλικά να συνυπάρχουν ως επίσημη γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή