Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η Κύπρος και το ΔΝΤ

Τις τελευταίες εβδομάδες η Κύπρος ακούγεται ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ ή κάποιο αντίστοιχο ταμείο στήριξης, αφού οι τράπεζές της έχουν πάρει την κατρακύλα λόγω της τεράστιας (λογικό είναι) έκθεσής τους στην Ελληνική οικονομία & αντίστοιχες τράπεζες.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί σκέφτονται να πάρουν δάνειο από την ΕΚΤ που συνεπάγεται Τρόϊκα κλπ.

Έχουμε τα εξής στοιχεία μέχρι στιγμής:

Η Ρωσία τους έχει προτείνει δάνειο 5 δις, με επιτόκιο γύρω στο 4-4,5% και επίσης τους έχει ζητήσει να κάνει ναυτική βάση στην Κύπρο (μιάς και η αντίστοιχη στη Συρία δε βλέπω να υπάρχει για πολύ καιρό ακόμη). Τι κερδίζει η Κύπρος; Πρώτον ένα εύκολο δάνειο που θα αποπληρώσει άνετα μόλις ξεκινήσει η Ρωσία να αντλεί από το οικόπεδο 12, και δεύτερον μιά ναυτική βάση που θα γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων που το παίζουν μάγκες σε ξένο αχυρώνα.

Η Αγγλία τελευταία πρότεινε και αυτή (δεν ξέρω πως -αυτοί δεν έχουν πρόβλημα οικονομικό υποτίθεται;) δάνειο στην Κύπρο -άγνωστοι οι όροι.


Ελπίζω πραγματικά η αίτηση της Κύπρου για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης να είναι απλώς ένας τρόπος να εκδηλώσουν ότι θέλουν δάνειο και τελικά απλώς να ψάχνουν για τους καλύτερους όρους, γιατί αλλιώς μαύρο φίδι που μας έφαγε όλους εδώ.

Βρε λες να μετανάστευσα τσάμπα τελικά; Αν είναι να πεινάσω, μπορώ και σπίτι μου να το κάνω αυτό!

10 σχόλια:

  1. Αγαπητέ xevrakote, αυτή η τελευταία ερώτηση έχει στοιχείωσει και το δικό μας ύπνο τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό και με το γεγονος πως οι κύπριοι γνωστοί μας δε φαίνεται να πολυανησυχούν μας κάνει να αισθανόμαστε εντελώς γραφικούς και... εξωγήινους. Σχετικά με τα αρχικά ερωτήματα που θέτεις, βάζω και εγώ μερικά αντερωτήματα: δεν είναι η κύπρος μέλος της Ε.Ε? Θα αφήσουν λές οι "αγαπητοί" εταίροι της την κύπρο να κάνει μπίζνες με τη ρωσία και να βάλει το πόδι της στα χωράφια τους? Εδώ μιλάμε για σοβαρά πράματα και σε αυτό το επίπεδο η αλληλεγγύη και η ανεξαρτησία των μελών της ευρωπαϊκής ένωσης έχει πάει περίπατο. Αυτά κατά την ταπεινή μου γνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοι μας ειπαν φτοχομπηνέδες καλαμαράδες κτλπ, Οταν η Ελλάδα ηταν καλα ειχαμε και εδω πολλους Κυπραιους λογο της πιο -πρωτευουσιάνικης ζωης- και μέχρι περσι δηλαδη. Τωρα μαλλον ηρθε η ώρα να βράσουμε μαζι στο ιδιο καζάνι ολοι.

    Ειναι θλιβερό οτι και η Κύπρος περνει τον κατήφορο και αρχήσαν ηδη τα λουκέτα και οι περικοπές ας δούμε που θα μας παει το ευροπαικό μας ονοιρο λοιπον.. μηπος το διαλύουμε? η μηπος θα πάμε σε μια πραγματικά νομισματική ενωση τυπου Αμερικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Poly wraio einai to kleisimo sou kai to endiaferon sou apla gia tin parth sou, "an einai na peinasw kathomoun kai spiti mou...". Klasikos Ellhnaras pou koitaei to diko tou symferon. Katse spiti sou tote re megale kai mhn trelenesai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι φίλε... Είμαι ο κλασσικός Ελληνάρας που κοιτάει το δικό του συμφέρον. Εξ'ού και το blog που διαβάζεις. Είναι ξεκάθαρο ότι το έφτιαξα από προσωπικό συμφέρον. Αλλά είπαμε, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε όποιος έχει αντίθετη άποψη με κάποιον άλλο μπορεί επιτόπου να γίνει στόχος κακίας και ύβρεος μόνο και μόνο λόγω της μιζέριας που μας χαρακτηρίζει όλους αυτόν τον καιρό. Δε σε αδικώ φίλε μου. Να'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. jasu file"ksevrakotos: apo xania.pou boro na sou steilo e mail?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. to email mou alanis1974@live.com 8elo na epikinoniso mazi sou.sevoume ka8e apopsi pou exeis.o logos ,psaxno gia kypro san psistis kai soublatzis me 14 xronia pira.i ka8e apandisi sevasmos gia mena pros esena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nai ok afou to blog to ekanes apo agaph, vgale ta ads tote.
    Epishs den se evrisa alla sxoliasa to kleisimo sto post sou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οκ να τα βγάλω...τα..ποιά; Ads? Που είδες Ads?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιο που θα αφήσετε παρακαλώ να έχει σχέση με τη φύση και σκοπό του blog και να μην έχει σκοπό απλώς να σπείρει διχόνοια και λοιπά ζιζάνια. Σε αυτήν την περίπτωση -απλώς θα διαγράφεται!